Green, “Green,” Greenroom

July 24, 2007 at 7:52 pm | Posted in 59th Annual Primetime Emmy Awards, AD Greenroom - Primetime Emmys, Architectural Digest, Backstage, Design, Eco-Luxury, Green Design, Shrine Auditorium, Timothy Corrigan | 3 Comments

When I was first approached by Architectural Digest to do the Greenroom for this year’s Primetime Emmy® Awards, they told me that they wanted it to be an environmentally friendly room. We have done a number of “green” projects so that was not a problem, but one of my first thoughts was that this presented a great opportunity to dispel the notion that a “green” space had to be either cold and contemporary (with lots of steel and bamboo) or that it had to be typically “Birkenstock-y” and funky. With the wide range of eco-friendly products available today, it is no longer necessary to make the trade-off between luxury and “green.” This year’s greenroom would showcase the concept of “Eco-Luxury!”

I wanted to show that a space that is truly luxurious and elegant can also be warm and comfortable. Rooms should be places where we can feel at ease to really use without having to worry about putting our feet up on the sofa or place a glass on the table. In all of our projects, we try to create an atmosphere of casual elegance where comfort and luxury go hand-in-hand.

Finally, when I looked at the Architectural Digest Greenrooms done for past Emmy awards, I found that none of the spaces had incorporated the color green. As a color, green is known to be calming, healing and easy to live with. The purpose of a Greenrooom is to have a space where the performers can relax before going on stage so it seemed only natural to use the color green throughout the space. So for the first time this year’s Architectural Digest Greenroom for the Primetime Emmys will all be done in various shades of green. I like to think of it as the green, “green,” Greenroom!

When I was first told all of the logistical goals for the AD Greenroom, I thought to myself “how is that even possible?” The overall space is quite small and yet it has to have seating for up to 20 people at any given time, it needs to have a lot of surfaces to provide refreshments for the performers, it needs to have a minimum of three large television monitors so that people can follow the awards from everywhere in the room….the list of objectives went on an on and in addition to all of that, it has to be beautiful in keeping with Architectural Digest’s position as the pre-eminent design magazine in America. No easy task! The space that is allocated for the Greenrooom is directly off of the stage of the Shrine Auditorium, but it is a wide open space with only two existing walls and a set of stairs going to the outside in the middle of one of those walls. There is a large structural column that is placed 6 feet into the middle of one of the corners.

The first thing that I thought about in designing the space was creating an environment that immediately telegraphed a warm, inviting space. I considered the kinds of spaces that make people feel comfortable and I thought about old paneled wood rooms that are warm and casual-looking while providing a kind of natural backdrop to any number of different styles. Our firm has done a lot of wood-paneled rooms before, but in this case we would have to design a “room” that could be quickly installed into an open space backstage at the Shrine Auditorium in Los Angeles. We will have just two days to install all of the walls, bring in the furniture and lighting, hang paintings and set up the Sharp AQUOS televisions that the stars will watch to monitor the awards as they are happening.

We decided to use an existing structural column that sits in the middle of the space to help give us an entrance into the Greenroom and also provide some privacy so that other people who will be backstage during the awards won’t be able to easily look inside and see who is in the Greenroom. We also created a slightly separated area that is formed by two false columns to carve out a kind of alcove that will allow the celebrities a place to be interviewed or talk a little more privately. A large wrap-around banquette will be utilized in another niche to provide maximum seating. Small chairs will be spread around the room to provide multiple seating areas. In order to help reinforce the feeling that this is an actual room (and not just a space backstage), we are creating a false skylight from which a large lantern will be suspended. Here is a furniture plan for the Greenroom.

AD Greenroom at the Primetime Emmy’s Floor Plan

By: Timothy Corrigan

Advertisements

3 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. It all sounds so exciting. I can’t wait until I’m apart of something so nice. I graduated a year ago and have been working in a local firm here in Michigan where times have been a bit hard so design firms really have felt the pinch. My boss will be retiring next year and I will be on my own. I’m excited and ambivalent at the same time. I love reading about what you’re doing. The details and the floor plans take me right to the space. I’m eclectic so the design really appeals to me. It will be beautiful.

  2. Very impressive and sooooo sophisticated. I really love how you coordinated all the pieces together – like a masterpiece puzzle…positively lovely!
    Congratulations on a spectacular job!

  3. I really hope you publish some photographs of the completed AD room. Seeing the finished product is like getting to eat the desert after someone else has prepared it. Thank you!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: